Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.09.2012 19:01 - Дифузията в нашия живот
Автор: bogdanova Категория: Други   
Прочетен: 23561 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 08.04.2016 23:08


Автор: Бетина Радославова Ковачева

Научен ръководител: доц. д-р Теменужка Богданова

 Summary:

 The phenomenon of diffusion can be both benefical and harmful to life on the planet. Everyday activities in our lives would not be possible without the phenomenon of diffusion. But is particularly important to identify harmful effects of diffusion.

 Key words: 
Diffusion, diffusion helpful, harmful diffusion, nature

 ВЪВЕДЕНИЕ

Знанията по физика ще ни помогнат да опазим природата 

и себе си като част от нея.

 Животът се е зародил и е невъзможен без физичните явления, процеси и закони. Замисляли ли сте колко всекидневни дейности в нашия живот не биха били възможни без явлението Дифузия? А същевременно в други случаи упрекваме дифузията за щетите, които нанася. Ще покажем чрез редица примери как едно явлението като Дифузията може да бъде както полезно, така и вредно за живота на планетата. Това ще ни помогне да ограничаваме вредните последици от дифузията и да съдействаме при случаите, когато тя ни носи полза.

 ИЗЛОЖЕНИЕ

Веществата са изградени от атоми и молекули, които се намират в непрекъснато движение. Движението на градивните частици (атоми, молекули, йони) зависи от агрегатното състояние на веществото. Едни от най – широко разпространените природни явления, са топлинните явления.  Топлинните явления играят важна роля при разпространяването и поглъщането на слънчева енергия и при кръговрата на водата в природата, без които животът е немислим. Явлението, което най-очевидно доказва топлинното движение на градивните частици на веществото, е Брауновото движение. Браун  формулирал особеностите на движението: Хаотично- частиците променят посоката си на движение и скоростта, с която се движат;  Непрекъснато-в затворен съд може да се наблюдава с години. Дифузията е взаимното проникване на веществата едно в друго, дължащо се на хаотичното движение, до пълното им изравняване по концентрация. Дифузията е едно от явленията, което потвърждава топлинното движение на градивните частици.  Дифузия може да се наблюдава между газове, течности и твърди тела.

 Замисля ли сме колко процеси в човешкия организъм и в природата се реализират благодарение на дифузията? 

·  Дифузията спомага на кислорода от въздуха, който вдишваме да преминава от белите дробове в кръвта, а оттам- в клетките на тъканите. По този начин се обяснява как времето влияе на дифузията при човека - топлият влажен въздух затруднява дишането и по-специално дифузията на газовете в белите дробове, влошава се общото състояние, стига се до топлинни или слънчеви удари или до инфаркт.

·  Благодарение на дифузията клетките получават от кръвта необходимите хранителни вещества. Хранителните вещества и газовете, които носи кръвта, може да минат само през стените на капилярите и да проникнат в клетките.

 ·  Чрез дифузията се извлича захар от цвеклото, извличане на вещества от продукти при готвене

·  Дифузията помага на корените на растенията да извличат от почвата необходимите им вещества.

·  Благодарение на дифузията се осъществява дифузионно заваряване и метализация. Чрез взаимна дифузия на атомите на заваряваните метали се получават малки, много точни и работещи в сложни условия детайли, изработени от трудно заваряеми по други методи материали.

·  Дифузията е в основата на праховата металургия.

·  Дифузията спомага за равномерното разпределение на газовете в атмосферата.

·  Проветряването в помещенията се реализира благодарение на явлението дифузия, защото тя спомага за обогатяване с кислород.

·  Дифузията се използва при приготвянето на туршиите.

·  Хидроизолацията на стени и основи на различни помещения действа чрез дифузия  във вътрешността на основата, върху която е нанесена и  като “предпазен екран” посредством  образуването на покритие.

·  Уредите за готвене чрез пара разполагат с пръстени за дифузия на аромата. Чрез пара се готви здравословно

·  Помпата за аквариумите спомага да се разлюлее водната повърхност и и увеличава наситеността на кислород истепента на дифузия на атмосферните газове и разтворения въглероден диоксид във водата.

·  Минералните торове, попаднали върху почвата при обработката на селскостопанските култури, проникват в нея не само разтворени от водата, но и в резултат на дифузията.

 И още много, много  дейности и процеси се реализират благодарение на явлението дифузия.

  За какво е виновна Дифузията?

 Дифузията има вредни последици за равновесието в природата. Красноречиво доказателство са следните примери от ежедневния живот:

   ·  Дифузията осигурява навлизането на промишлени отпадъци в почвата, водите и атмосферата.

  Дифузията заедно с конвекцията е причина изхвърляните вещества от различни производства да се разпространяват в по-големи области и с това да замърсяват околната среда

·  Замърсената почва отравя плодовете и зеленчуците, които човек ползва за храна. Чрез дифузия, замърсителите достигат до горния слой на плодородната почва. В отпадъците може да има олово, живак и манган, както и други метали, които се натрупват в растенията.

·  Когато скоростта на разсейване на изхвърляните вредни газове е малка (при ниска температура, висока влажност на въздуха и безветрие), вредните вещества се натрупват във въздуха около заводите и дифундират в растенията и в човешкия организъм.

·  Излизайки от комина, в резултат на дифузията, газовете се разпространяват в околния въздух. Някои от тези газове се разтварят във водните капки в атмосферата. В резултат на това в някои области падат т.н. „киселинни дъждове” (фиг.4) Динозаврите са загинали в следствие на киселинните дъждове! Историята на динозаврите е урок от бъдещето.

 ·  Дифузията има вредни последици за равновесието в природата. а да се намали или прекрати образуването на киселинните дъждове е изключително важно:газовете, които се изхвърлят във въздуха, да се пречистват!

·  От дезодорантите, които употребяваме, се отделят вещества, наречени „фреони”, които в резултат на дифузията се издигат и достигат „озонния слой” и го разрушават- получават се озонови дупки, които разрешават на вредното ултравиолетово излъчване на Слънцето да достигне до земната повърхност.

 ЗАКЛЮЧЕНИЕ

 Красивата природа бива опостушавана в следствие на замърсяванията, причинени и от дифузията. Човекът е първия биологически вид на Земята, който “е разработил средства за своето унищожение”. Природата принадлежи на всички нас и отразява това, което ние вършим с нея. Животът на нашата планета трябва да бъде под контрола на разума на човечеството.  В противен случай ще бъдем сполетяни от съдбата на динозаврите.

 ЛИТЕРАТУРА

[1] http://energiq-i-nie.hit.bg/Index.htm

  За контакти:

доц. д-р Теменужка Богданова, РУ”А. Кънчев”, Филиал-Силистра, катедра технически и природоматематически науки, E- mail: betina93@abv.bg

 Бетина Радославова Ковачева, студентка , специалност Физика и информатика


 

 

 

 


 



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bogdanova
Категория: Други
Прочетен: 80787
Постинги: 13
Коментари: 2
Гласове: 6
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031