Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.07.2015 09:41 - НЕ ДЕМОКРАЦИЯТА, БЪЛГАРИНО, А ТИ СИ СИ ВИНОВЕН
Автор: viktorkordon Категория: Политика   
Прочетен: 2362 Коментари: 7 Гласове:
6

Последна промяна: 30.07.2015 20:35

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

НЕ ДЕМОКРАЦИЯТА, БЪЛГАРИНО, А ТИ СИ СИ ВИНОВЕН

Автор: Теодора Димова
Източник: kultura.bg

Хората от моето поколение познават онова шизофренно раздвояване в детството ни по времето на тоталитарния режим – у дома с тих глас се говорят неща, които никъде навън не трябва да бъдат казани, които с никого навън не могат да бъдат споделяни. Била съм трети или четвърти клас, когато моят вуйчо ми обясни, че другарят Ленин е сифилистик, болен човек, идиот. Че системата, в която живеем, е абсолютно изкривена, неверна и порочна. Че хората, които виждаме по телевизията, на мавзолея, хората от БКП, другарите от ЦК, от Политбюро са шайка мошеници, банда мерзавци, престъпници, изключително прости, нахални, нагли, мислят само да не изгубят властта си и да обират и крадат народа. Че всичко това, целият живот, всичко, което виждаме рано или късно ще рухне, че СССР ще се сгромоляса, че Югославия ще се разпадне. Гледах го абсолютно втрещена, безмълвна, объркана, не можех да задам какъвто и да е въпрос. Той като че ли бавно, съвсем бавно също започна да осъзнава моето вцепенение. Като че ли му стана много мъчно от моето вцепенение. После ме прегърна и каза, че това, което се говори у дома, не може да се казва на никого извън дома, защото е опасно, защото тези неща не бива да се говорят пред никого, защото за тези неща ще те преследват цял живот, защото за тези неща убиват. Също не бива да се говори, че вкъщи се слуша радио “Свободна Европа” и Би Би Си. Също не бива да се преразказват вицовете, които се разказват у дома. Каза ми още никога да не ставам партиен член, никога да не служа на тази партия, каквото и да ми коства това.

1989, 10 ноември.

Падането на Берлинската стена.

Окървавените от Секуритате протести в Тимишоара и Букурещ, разстрела на Чаушеску по телевизията.

Митингите пред “Св. Александър Невски”.

Новините. 45 години стигат.

Кръглата маса. Времето е наше.

Всеки ден, всеки ден от онези първи дни и месеци след свалянето на Живков, на усещането за демокрация, вуйчо ми не беше на себе си. Плачеше, гневеше се, даваше съвети на екрана на телевизора, обсъждаше, но най-често плачеше, плачеше от радост и викаше: видя ли, моето момиче, видя ли, нали ти казвах, ти ще живееш нормален живот, в нормална държава, с нормални хора, ти, поне ти!

Грандиозният митинг на СДС през юни 1990. София беше притихнала. София беше станала едно. Едно сърце. Една надежда.

На другия ден обявиха резултатите от изборите, победата на комунистите, фалшификацията.

След няколко дни вуйчо ми получи инсулт и след четири мъчително изживяни години почина.

Демокрацията у нас не се случи. Не се получи. Оказа се само фасада. Фарс. Не само вуйчо ми не я дочака. По всичко изглежда, че и нашето поколение няма да я доживее. Най-тъжното е, че ние дори не можем да намерим отговор защо само у нас е така.

Най-трудно ми е да разбера защо демокрацията се оказа толкова труден урок за нашето общество. Защо в другите страни тя е добро, а у нас е зло. Защо там работи, а у нас не проработва. Защо българите бягат от българската демокрация и отиват в чуждата демокрация. Защо партиите в другите страни работят за демокрацията, а у нас добихме отвращение към тях. Защо у нас демокрацията ни прави непоносими един за друг. Защо се използва за манипулация. Защо там демокрацията е съзидателна, а у нас е разрушителна.

Отговорът ми се вижда пределно прост и естествен – демокрацията е инструмент. Както всеки инструмент тя е създадена да си служим с нея. Както всеки инструмент той може да се използва и за добро, и за зло. У нас и еднопартийната система беше лоша, и многопартийната система се оказа лоша. Явно инструментът е попаднал в лоши ръце. За другите народи демокрацията е градивен инструмент, а за нас е разрушителен.

Ние обвиняваме партиите, а не успяхме да създадем една партия, която да работи за нашето благо. Забравяме, че партиите са само един от инструментите на гражданското общество, но то има още много инструменти. И когато тези инструменти работят, тогава и партиите работят. Но най-важното – никой инструмент не работи сам.

Затова на нас, с всичките й лоши страни, ни харесва демокрацията в Германия, в Австрия, в Англия, в Скандинавските страни, дори демокрацията в бившите комунистически държави Чехия, Полша, Унгария, само в България демокрацията не ни харесва, обвиняваме я, ругаем я, оплюваме я, отхвърляме я. Само у нас мнозина дори бленуват по комунизма, по трабантите на комунизма, по панелите на комунизма, по хладилниците на комунизма като забравят, че през последните години на комунизма хладилниците бяха по-празни от днес. Изобщо твърде много неща сме склонни да забравяме. Удобно ни е да забравяме. Помагат ни да забравяме.

Помагат ни да мислим. Още по-успешно ни помагат да не мислим. Насочват мисленето ни и немисленето ни с телевизиите си, с вестниците си, със социолозите си, с банките си, с целия си инструментариум за манипулация и демагогия.

Демокрацията у нас се оказа инструмент в лоши ръце. В мръсни ръце. В престъпни ръце.

Ето защо след онзи грандиозен митинг на надеждата за демокрация последва фалшификацията – първо на изборите и после на демокрацията. Фалшификацията и подмяната продължават вече 24 години. А нашият народ вече 24 години не успява да разбере, че не демокрацията е виновна, че в самите нас е вината, че не умеем да я използваме като инструмент за наше добро. Една малка, но добре организирана част от онези служби я използва в свой интерес, те ни разделиха, те ни противопоставиха, те ограждат парламента с желязна ограда, те коват цинични закони зад тази желязна ограда и така ни внушават, че демокрацията е зло.

Така бяхме доведени в състояние на фарс. Фарсът стана основен жанр в нашия живот. Със съзнателната цел да бъдем отвратени от демокрацията. Но само от нашата българска демокрация. Отвратени сме от нашата криворазбрана и уродлива демокрация. Търсим път напред, но не го намираме, защото все гледаме назад. Намираме път единствено към демокрациите, изградени в другите държави.

И като емблема на целия този фарс у нас вече четвърт век пред НДК стърчи една безсмислена и уродлива конструкция, защитена от авторски права, стърчи и хвърля мрачна сянка, руши се, загрозява, потиска. Може би когато се разруши от само себе си, когато никакви авторски права вече няма да я защитят, тогава ще се разруши и този фарс, който ни натрапват като демокрация.

Вуйчо ми не доживя да живее в истинска демокрация, която така жадуваше. Нашето поколение също няма да доживее. Както той се надяваше, че аз ще доживея, и аз така се надявам, че моите деца ще доживеят.




Гласувай:
7



1. idealist - Неправилен извод
30.07.2015 10:09
Авторката не е успяла да прозре най-главното. А то е, че демокрация се прави с демократи. Демократи - политици и народ с достатъчно развита политическа култура, за да живее в условията на демокрация. За да знае как да си отстоява правата. Тъй че - нямаше как инструментът да не попадне в неправилни ръце. А демократи се създават с поколения. Поколения, които да изсърбат до дъно капиталистическата попара и да си извлекат поуките от нея. Това е.
цитирай
2. appen13 - БЛЯ-БЛЯ-БЛЯ и едно много смешно графоманско преливане от ПУСТО В ПРАЗНО
30.07.2015 10:57
Авторката, очевидно срещу НПО-хонорарче, демонстрира как от агресивните "демократични" НПО-лъжи, още по-агресивните полуистини, поляти деликатно с ноторно известни неща, се получава блудкава и вкисната графоманска кашичка с която обвинява, вероятно бившите си съграждани, че са виновни в нещо, за което те просто нямат никаква вина.
цитирай
3. bulgarinut57 - ". . . В мръсни ръце. В прест...
30.07.2015 11:21
"... В мръсни ръце. В престъпни ръце.

Ето защо след онзи грандиозен митинг на надеждата за демокрация последва фалшификацията – първо на изборите и после на демокрацията.

... Една малка (ОГРОМНА), но (СВРЪХ)добре организирана част от онези служби (КГБ+ДС) я използва в свой интерес, те ни разделиха, те ни противопоставиха, те ограждат парламента с желязна ограда, те коват цинични закони зад тази желязна ограда и така ни внушават, че демокрацията е зло."

Чий довереник е И.Й.Ко.
1. През април 1998 г. правителството на Иван Костов сключва Договор за доставка на руски природен газ, подписан от Рем Вяхирев и от Евгений Бакърджиев - РАО „Газпром” и „Булгаргаз” ЕАД. Това е един „ужасяващ” договор.
Ето две негови клаузи:
- ”take or pay” - България задължава да плаща 80% от договорените, но неизползвани количества газ, за срок от 10 г., с ежегодна доставка от 6 млрд. куб. м. газ (при годишно потребление 3 – 3,5 милиарда). Невзетите количества, които ще бъдат значителни, трябва да се заплатят.
- Транзитната такса през БЪЛГАРСКАТА газопреносна мрежа е 1,67 долара за всеки 1000 куб. м газ, на всеки 100 километра, а същото време, ние плащаме за транзит през Румъния 2,67 долара.
За 10 годишния договорен период за доставка на газ, България ще загуби около 200 млн. долара.
2. Иван Костов продаде „Нефтохим” на руснаците на безценица с лъжата, че инсталациите на комбината могат да обработват само руски нефт.
3. На 21.01.2000 г. Висшия експертен съвет на Агенцията по енергетика и НЕК вземат решение, в което обявяват АЕЦ „Белене” като нова ядрена мощност на България, която се предпочита пред строежа на блок 7 на АЕЦ ”Козлодуй”.
През януари 2001 г. вицепремиерът Жотев подготвя доклад, прочетен пред Народното събрание, с който препоръчва строежа на АЕЦ ”Белене” да бъде размразен.

4. Най-голямото постижение на управлението на Костов бе криминалната приватизацията. Чрез МАСОВАТА приватизация, с главен приватизатор Ал. Божков, 1050 предприятия бяха почти подарени на учредените за целта фондове, основани от разни „другари”.
5. Продаде на Кремиковци за 1 долар !

цитирай
4. 1997 - Присъединявам се
30.07.2015 12:38
БЪЛГАРИНО, ТИ СИ СИ ВИНОВЕН

НИЕ с Теодора Димова сме непорочни и можем да хвърляме камъни връз ТЕБ.
цитирай
5. dimat - Браво момчета.Само така!
30.07.2015 21:08
"Газпром" ни е виновен,Иван Костов ни е виновен,Бакърджиев ни е виновен,марсианците са ни виновни,само ние глупаците,наивниците,лентяите,чакащите "юнака да на прави нещо за нас,сме невинни агънца.Света вода ненапита.

Ние,които вече цели 26 години си избираме и прекланяме пред едни и същи лъжци,мошеници,грабители,продажници,национални предатели.

Ама те са виновни,ние не.

Докато българското стадо мисли така и действа по познатия ни досега начин,ще получава това,което получаваше досега. И ако някой случайно му напомни за неговото най-дейно,решаващо участие в собственото му унищожение,ще се нахвърля с обиди и ругатни.

Стадото си заслужава участта.

Да продължи да стои и чака,грабителите му,да се "осъзнаят".
цитирай
6. apostapostoloff - Българите постигнаха всичко, към което се стремяха!
01.08.2015 20:49
Поискаха да свлят комунистите и ги свалиха. Поискаха многопартийна система и свободни избори. Постигнаха и това. Поискаха пазарна икономика и я създадоха. Поискаха да се присъединят към най- страховитата военна сила в световната история и наистина се присъединиха към нея. Посикаха да се присъединят и към ЕС. Постигнаха и това!

Грандиозни победи и завоевания на несломимия български народ! Това е българското социално, културно и икономическо чудо.

Днес България е една образцова за всички европейски държави, а българската демокрация е с нищо не се отличава от демокрацията във всички цивилизовани държави.

Това, че една авторка на доста посредствена литература е депресивен психопат, който не може да проумее това, няма никакво значение.

Нямат никакво значение и злобните подмятания на няколко комунистически лайнари, които пърдят и повръщат в блога!
цитирай
7. krumbelosvet - Да ожалиш Америка,
02.10.2016 08:33
С СССР се справи без един куршум за 2 години, а с нашите комунисти "не може" над четвърт век. Но, разбира се, победителите НЕ МОЖЕ да са виновни. Виновни са победените комунисти. И са НУЖНИ на победителя, да опират пешкира, щото авторката обвинява народа си, но тя не се сеща, че това е хитлеризъм.Победителите са се сетили и не го казват пряко, ВНУШАВАТ го на такива като авторката с.отровеното от омраза детство.
А първите избори НЕ БЯХА фалшифицирани и това го доказаха вторите и третите. Но автобрката не вижда нищо освен чувствата си, внушени от вуйчото и циментирани ПСИХОТРОННО на подскачащите митинги...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: viktorkordon
Категория: Политика
Прочетен: 276120
Постинги: 105
Коментари: 264
Гласове: 156
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол