Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.10.2014 15:32 - Защо е наложена и поддържана забраната върху конопа
Автор: harisons Категория: Регионални   
Прочетен: 1906 Коментари: 0 Гласове:
31


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  image image

В коноп.бг често се пише за ситуацията и политиката спрямо конопа в САЩ. Това е така, защото американската държава стои в основата на всичко, което се случва по темата, която най-много ни интересува.

Естествено, това не важи само за канабиса, Съединените щати в реалния живот често изпълняват функцията на глобалния диктатор що се отнася до политиката спрямо всички забранени вещества. Парадоксалното е, че тази политика не е изградена върху научни изследвания или върху базата на експертен опит, а върху пропагандно манипулиране на общественото мнение – стратегия, която успешно се прилага и в България. Въпреки че не всички държави следват препоръките от Вашингтон, те все пак ги чуват, и разбира се получават критики и заплахи за предстоящи санкции в случай, че изразят по-либерално отношение спрямо билката, или което и да е друго забранено вещество.

Но, да се върнем назад във времето когато всичко започва – т.н. „война срещу наркотиците“ - прословутите 60-те години на миналия век. Хипарските години, както ги наричат, реално поставиха канабиса на преден план в глобален мащаб. Ако до този момент няколко милиона души на планетата са знаели що е канабис, след тези години вече са милиарди.

Много е изговорено и изписано за тези времена, но най-същественото е, че всъщност посланието, което хипарите носят е за мир, хармония и разбирателство между народите. Това обаче съвсем не се харесва на управляващата част, все пак страната е във война с Виетнам. Какъв мир? Войната е бизнес! Каквато продължава да бъде и до днес. Изведнъж тези миролюбиви хипари се превръщат в заплаха номер едно, защото пречат на бизнеса с войната да просперира, а той носи несъразмерно много пари.

В крайна сметка става ясно, че войната и наркотиците вървят ръка за ръка. По време на виетнамската война, докато се говори за война срещу конопа, се раздава на войниците и се търгува с огромно количество амфетамин, дори е рекламиран по телевизиите на САЩ като идеалното хапче за домакинята, която иска да изчисти вкъщи.

Историята обаче се повтаря, днешен Афганистан – държава, която е отговорна за по-голямата част от износа на хероин за света, никога не е регистрирала досега толкова голямо производство. Само за 9 години от 2005 г. потребителите на хероин в Афганистан нарастват от 130,000 на 1,300,000 към днешна дата. А междувременно американското правителство харчи и 7,5 милиарда долара, за да се справи с този проблем. Данните са изнесени след докладвана инспекция на най-високо ниво.

Тук трябва да се отбележи, че и LSD набира популярност по онова време и също влиза в списъка на забранените вещества след като военните тестват ефектите от психоделичното вещество върху войници (видео), които след като го приемат започват да избухват в смях и да преживяват невиждано щастие, запитвайки своите началници – защо трябва да ходя на другия край на света, за да убивам нашите невинни братя? Свързването на ЛСД с групи, несъгласни с господстващия културен и политически дискурс (музиканти, писатели, актьори, артисти) в действителност води до криминализирането му.

Създава се една илюзия, че едва ли не войната срещу виетнамците ще донесе сигурност за американските граждани, а конопа и наркотиците могат само да поставят под съмнение тази сигурност. Парадоксално, но факт! Най-ужасното в случая е, че масата хора приема тези твърдения за нещо нормално, защото им се казва не къде да е, а по телевизията. До този момент хората са вярвали, че телевизията е най-сигурния източник на информация. В същото време обаче научните среди се възпротивяват на предложената забрана, особено срещу конопа, все пак е част от американската фармакопея, използван е и е прилаган в медицината като екстракт.

Науката обаче доказва нещо повече от лечебните свойства на конопа. Растението канабис е установено, че съдържа анандамид – канабиноиден ендорфин, познат като „химикал на блаженството“ – освобождава се, когато се чувстваме добре, както и след физическо натоварване. Съдържа се и в какаото, което прави шоколада толкова търсен заради ефектите, които доставя, тези ефекти се дължат на същия този канабиноид открит от Рафаел Мешулам – бащата на медицинския канабис (роден и живял в София). Щастието и чувството за мир и хармония навярно сега изглеждат по-обясними предвид желанията за мир и хармония на хипи културата.

Всички тези събития се въртят не около войната срещу веществата, а срещу съзнанието на хората. Те не са оставени да мислят сами за себе си, държавата прави това вместо тях. Ние ще ви пазим от злото, вие само се пазете от наркотиците, защото и те са зло. Това е картината, която се представя пред очите на американските граждани, а след това и пред очите на света. Докато същите тези, които дефинират „злите“ неща, си въртят бизнеса докато наивните хора и изпълнители на реда невинно си вършат работата, следвайки това което мислят те за правилно. „Войната“ никога не е била нещо повече от ПРАХ В ОЧИТЕ на хората, защото същите тези хора, които я водят са тези, които печелят от нея! При това не от заличаването ѝ а, още по-лошо, от нейното безпрепятствено развитие.

Доказателствата са навсякъде по света, но най-вече в Южна Америка, която развали отношенията си с САЩ, заради операциите на ЦРУ в южноамериканските страни, които използват позицията си, за да направят опити да завладеят кокаиновия пазар и да разпространят субстанцията в Щатите.  

Обявявайки война на веществата, водещите войната на практика си извоюват пазара да остане в нерегламентирания сектор, а печалбите никой да не знае къде и в кой отиват. „Войната срещу наркотиците“ е нищо повече от една скрита реклама на нелегалния бизнес.

Пример 1:

Америка се бори с хероина в Афганистан! Всъщност те отиват там, за да присвоят и разраснат тази индустрия.

Пример 2:

България се бори срещу конопа! Всъщност България изчиства пазара за фармацевтичните, индустриални и наркотрафикантски индустрии, забранявайки отглеждането на културата.

Има надежда обаче, защото все пак САЩ си е сила, която не е за подценяване. В действителност имат огромно влияние на световната сцена и останалите държави следят много отблизо какво се случва там, за да съотнесат техните закони спрямо американските. Уругвай никога нямаше да посмее да легализира канабиса ако Колорадо и Вашингтон не бяха тръгнали вече по този път. Американците вече се събуждат от този сън, в който са ги вкарали след хипарските години. Разбират, че тази война е нищо повече от параван, за да се правят пари. Правителството им също вече не съумява да намери сили да продължи да поддържа тази лъжа.

Нещата опират до осведоменост. Разберат ли достатъчно хора истината, тя ще възтържествува! Конопът лекува, всъщност винаги е лекувал. Само попитайте в Индия! Надяваме се скоро и в България. 

image image image imagehttp://www.konop.bg/article/440/zashto-e-nalojena-i-poddyrjana-zabranata-vyrhu-konopa



Гласувай:
31



1. harisons - И още много интересни статии за к...
31.10.2014 07:25
И още много интересни статии за конопа можете да откриете на линка за статията...
цитирай
2. lightsaber123 - Предпочитам
31.10.2014 14:38
Самият коноп, а не статии за него :-)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: harisons
Категория: Регионални
Прочетен: 832058
Постинги: 248
Коментари: 403
Гласове: 5498
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031