Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.11.2012 14:24 - Ще свърши ли светът на 21 декември 2012 г.?
Автор: physnews Категория: Технологии   
Прочетен: 6411 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image
Ще свърши ли светът на 21 декември 2012 г.?

 

 

Ноемврийският 35-и брой на списание ВВС ЗНАНИЕ търси отговорите и науката зад митовете за апокалипсиса в специален 16 страничен материал, посветен на тематата. Насладете се на нашите “Разкази за Края”:

 

Свършва ли наистина календарът на маите през м. декември 2012г.? Маите са единствената известна ни цивилизация от Доколумбовата епоха, която е разполагала с напълно развит език, сложна архитектура, социална система, наука и математика. Но маите въобще не са предрекли края на света през 2012 г. Защо и откъде тогава произлиза популярното суеверие?

 

Ще ни удари ли астероид? Преди 65 милиона години астероид с диаметър около 10 километра удря Земята. Силата на удара е 100 милиона мегатона. Над 50 % от всички видове на Земята не успяват да се адаптират и умират, като това включва и почти всички динозаври Какъв е шансът днес да ни удари смъртоносен астероид и какви са опасностите от това пред човечеството? Разберете в новия брой на списание ВВС ЗНАНИЕ.

Има ли тайнствена 12-а планета? Дали животът на Земята не е създаден от извънземни, които обитават неизствестна планета, далеч отвъд орбитата на Нептун? А дали тази мистериозна планета, наречена Нибиру, няма да се върне и да ни удари, предизвиквайки "край на света" през м. декември 2012 г.? Научният редактор на сп. ВВС ЗНАНИЕ и докторант по астрономия Владимир Божилов се отправя на пътешествие назад в миналото, в търсене на отговорите.

 

И още интересни теми, които можете да намерите само в новия 35-и брой на сп. ВВС ЗНАНИЕ за м. ноември:

 

 

Джунгла под вълните - От обикновени водни гъби до пъстроцветни риби клоун, кораловите рифове са дом на калейдоскопична колекция от странни и чудни създания. Биоразнообразието там е толкова голямо, че рифовете често са наричани „джунглите на океана“. За съжаление някои учени смятат, че вече е твърде късно да запазим рифовете в състоянието, в което ги виждаме в документалните филми. Може ли науката да помогне да ги спасим от изчезване?

 

Мръсните тайни на климатичните промени - Глобално затопляне… Изпепелени поля и залети от морето градове. Но проф. Бил Макгуайър смята, че то може да промени и поведението на самата Земя. Tова обаче надали ще се случи през месец декември 2012 г. Евентуално.

 

Поражението на Наполеон - Навършват се точно 200 години от злополучната инвазия на Наполеон в Русия. През 1812 г. Наполеон я напада с най-голямата армия, която Европа е виждала дотогава. Но от 600 000 войници, които той повежда, оцеляват едва 25 000, за да се бият в кампанията от 1813 г. Дали загубата на френската армия се дължи единствено на тежката зима?

 

В новия брой ще намерите и още...

 

Следата на човечеството

Живеем в нова геологична епоха, белязана от влиянието, което оказваме върху планетата. Какви доказателства за съществуването ни ще останат след нас?

 

Голямата Идея - Теоремата на Бeйс

В един препълнен с информация свят как можем да отделим кои са смислените и достоверни данни? Една проста формула, написана преди повече от 200 години, показва точно как. За десетилетия нейната история е белязана с противоречия. Едва днес огромното й значение се осъзнава напъл

 

10 неща, които не знаете за съня

Чудили ли сте се някога какво прави тялото ви, докато спите? Какво ни казва науката зад съня?

 

Случайни открития

Научните открития невинаги се случват по план. Вижте 10 пробива в науката, за които случайността играе основна роля

 

Огнено откритие на български учени

Български астрономи откриха звезда, която изхвърля огнени топки. Откритието е направено с помощта на данни от всички телескопи на НАО Рожен

 

Химията на готвенето

От 20 години учени и шеф готвачи експериментират със съставки в опит да разберат кухнята. Нека опитаме от молекулярната гастрономия

 

Забавна наука – АнтиНобел 2012

Кои са най-забавните и странни научни открития, които получиха антиНобелова награда тази година?

Не пропускайте да ни намерите и във фейсбук: www.facebook.com/knowledgebul




Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: physnews
Категория: Технологии
Прочетен: 1130309
Постинги: 56
Коментари: 443
Гласове: 1721
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031