Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.11.2014 11:55 - Погрешни схващания в религията
Автор: asthfghl Категория: Технологии   
Прочетен: 4997 Коментари: 6 Гласове:
22

Последна промяна: 27.11.2014 12:02

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Продължаваме поредицата за погрешните схващания, в която се стремя да обхвана максимален брой неверни твърдения и вярвания, свързани с науката и обществения живот.

image
Погрешни схващания за юдаизма

- Обикновено се приема, че забраненият плод, който се споменава в Битие, е ябълка. Поне така е изобразяван в съвременната западна (европейска) култура. Само че в Библията изобщо не е уточнено изрично какъв вид плод е бил. Оригиналните еврейски текстове единствено споменават за дърво, а не за плод. Ранните латински преводи са използвали думата mali, която може да означава "зло", както и "ябълка". Немските и френските художници започнали да изобразяват плода като ябълка от XII в. нататък, а книгата "Areoplagitica" на Джон Милтън от 1644 г. изрично определя плода като ябълка. Еврейските теолози предполагат, че въпросният плод може и да е бил грозде, смокиня, пшеница, кайсия или етрог.
image
Погрешни схващания за будизма
- Историческата личност Буда не е бил с наднормено тегло. "Пълничкият Буда" или "смеещият се Буда" е китайски фолклорен герой от X в., известен с името Будай. В китайската будистка култура, Будай бил почитан като инкарнация на Майтрея - бодисатвата, който щял да се превърне в Буда и да възроди будизма далеч след кончината на първия исторически Буда (Сидхарта Гаутама).
- Буда не е бил считан за бог. Според ранния будизъм, Сидхарта Гаутама е притежавал месиански способности и горещо е проповядвал "вяра в себе си, самодисциплина и индивидуални усилия". Все пак в някои по-късни версии на махаяна-будизма, особено в китайското течение Джин-ту (Чистата земя), Амитабха Буда е бил считан за Спасител. Чрез вярата в него, човек е можело да се прероди в западната Чиста земя. Макар в тази версия Буда да е смятан за Спасител, той няма статута на бог в значението, което ние влагаме в това понятие.
image

Погрешни схващания за християнството
- Не съществуват никакви свидетелства, че Исус е бил роден на 25-ти декември. Библията изобщо не споменава подобна дата - всъщност на няколко места се намеква за дата, която по-скоро е близка до септември. Фиксирането на конкретна дата се приписва на папа Юлий I, тъй като през 350 г. той провъзгласява 25-ти декември официален празник за честване на събитието. Тази дата може първоначално да е била умишлено избрана или за да съответства на деня, отдалечен точно на 9 месеца след предполагаемия ден на зачеване на Исус, или за да съвпадне с римския празник на зимното слънцестоене, или с някой от другите езически зимни фестивали.
image

- Никъде в Библията не се споменава за точно трима влъхви, които да са посетили младенеца Исус, нито пък че те са били царе, или че са яздили камили, или пък че имената им са били Каспер, Мелхиор и Балтазар. Обикновено Матей 2 се комбинира с Исая 60:1-3...

"1) Стани, свети, защото светлина дойде за тебе, И славата Господна те осия. 2) Защото, ето, тъмнина ще покрие земята, И мрак племената; А над тебе ще осияе Господ, И славата Му ще ти са яви. 3) Народите ще дойдат при светлината ти, И царете при бляскавата ти зора."
Изказва се предположението за три влъхви, защото са описани три подаръка. А художествените описания на Рождество започват почти винаги да обрисуват трима посетители от III в. нататък (Матей 2:11).
image
- Схващането, че Мария Магдалена е била проститутка, преди да срещне Исус, не се подкрепя от никой пасаж от Библията. В Евангелие на Лука има история за някаква жена с греховна репутация (което би могло да означава и проститутка), но тя се разказва точно преди въвеждането на самата Мария Магдалена в историята. Католическата църква от времето на папа Григорий I през VI в. (ако не и по-отрано) е възприела схващането, че двете истории се отнасят за една и съща жена - т.е. преди да приеме християнството, Мария Магдалена е била проститутка. Всъщност няма никакви директни свидетелства в Библията, които да сочат към подобна връзка. Повечето изследователи са на мнение, че тя вероятно не е била проститутка, а дори и самата католическа църква вече не твърди, че двата пасажа на Лука се отнасят към един и същи човек.
image

- Савел от Тарс не се е прекръстил на Павел след инцидента на пътя към Дамаск, който го подтикнал да приеме християнството. Той е бил роден юдей с римско гражданство, което наследил от баща си, и така едновременно имал еврейско и латинско име още по рождение. Той използвал еврейското "Шаул" (Савел) в еврейски контекст и римското "Паулус" (Павел) в ролята си на международен емисар. Всъщност Лука намеква за взаимозаменяемостта на двете имена в Деяния 13:9:

"9) Но Савел, който се наричаше и Павел, изпълнен със Светия Дух, се вгледа в него и рече..."
image
- Непорочното зачатие не е еквивалентно с раждането на Исус от девица, нито пък автоматично произтича от вярата в раждането от девицата Мария, неговата майка. Поверието, че Мария не е била в първороден грях в момента на зачеването, е чисто римокатолическо схващане.
image

- Римокатолическата догма не твърди, че папата е безгреховен или непогрешим. От 1870 г. католическата догма казва, че догматичните учения, съдържани в божественото откровение, което се оповестява от папата (изрично и при строго определени обстоятелства) са безпогрешни, макар и официалното позоваване на папската безпогрешност е изключително рядко явление. Всъщност последните няколко папи нито веднъж не са се позовавали на тази догма. Иначе дори когато става дума за официалната роля на папата, догмата не твърди, че той е лишен от грешки. Единствено твърди, че постановленията му не трябва да се поставят под съмнение.

image
- Противно на общоприетото схващане, членовете на Църквата на Исуса Христа и Светиите от Последните Дни (т.е. Мормоните) в днешни дни повече не практикуват многоженство, макар и в миналото наистина да са го практикували. В момента официалната мормонска църква дори отлъчва всеки член, който практикува многоженство в рамките на организацията. Все пак някои изолирани фундаменталистки мормонски секти все още практикуват многоженство в тесните рамки на своите общности.
image

Погрешни схващания за исляма
- Фатвата представлява необвързващо юридическо становище, постановено от ислямски клерик според ислямския закон. Като такова, често се случва фатви с различни автори взаимно да си противоречат. Популярната заблуда, че думата "фатва" автоматически означава смъртна присъда, вероятно произхожда от една конкретна фатва, издадена от аятолах Рухолах Хомейни от Иран, който през 1989 г. заклеймил писателя Салман Рушди и задочно обявил смъртна присъда над него заради богохулство. Това събитие довело до широката публичност на фатвата сред западните медии.
image

- Думата "джихад" невинаги означава "свещена война". Всъщност буквалнит превод от арабски е "борба". Макар и да има такова нещо като "джихад бил саиф", или "свещена война с меч", повечето съвременни ислямски учени обикновено казват, че понятието предполага полагане на лично усилие от духовно естество. Ислямският теолог Луай Сафи заключава: "Заблудите и недоразуменията по въпроса за естеството на войната и мира в Исляма са твърде широкоразпространени - както в мюсюлманските общества, така и на запад" - което важи както преди 11-ти септември, така и особено след това.

image

- Коранът не обещава на мъчениците 72 девици в Рая. Всъщност той споменава за девствени компаньонки ("хури"), които са отредени за всеки (мъченик или не), който попадне в Рая - но броят им не се уточнява. Източникът на историята за 72-те девици е един хадит, добавен в "Сунан ал-Тирмиди" от автора имам Тирмиди. Хадитът представлява поговорка или описание на деяние на пророка Мохамед, предадено устно от свидетели и като такъв той по начало не се счита за част от учението на Корана. Не е задължително мюсюлманите да вярват на всички хадити и това особено важи за онези хадити, чиито източници не са достатъчно достоверни - какъвто е и този на имам Тирмиди. Още повече, че точният превод на въпросния хадит е доста спорен.


Тагове:   религия,   псевдонаука,


Гласувай:
23



1. gmihov - Истини и заблуди
28.11.2014 07:59
От както съществува човка истините и заблудите във вярата религиите и науката вървят ръка за ръка.
Ако вярата беше господар на човешкото съзнание и вяра и религия не бяха нещо различно. Едното-вярата - вярата е убеждение, а религиите са власт на човека ,над човека. При вярата в един Бог, нямаше да има различни религии/ юдизъм, християнство, мохамеданство/ и още по много секти в тях, в които господар не е вярата, а определени човешки интереси, продукт на природата на човка, такъв, какъвто Вечността-Бог го е създала и създава и унищожава, като форма и структура непрекъснато..
цитирай
2. asthfghl - 1.
28.11.2014 09:04
Всъщност какво се опитваш да кажеш? Че ако всички вярваха в един бог нямаше да има заблуди по отношение на религиите?

Лъжеш се. Хората поначало са склонни към самозаблуди във всяка една област, със или без вяра.
цитирай
3. asthfghl - Списък на досега изявилите се тролове:
28.11.2014 20:28
Изтрит коментар на трола krapetz -- поради лични нападки към автора.
цитирай
4. yohnny - Относно рая и ябълката.
29.11.2014 06:38
Много пъти съм мислила.
Мое качество - и не само мое, е да търся най-дългия път, предполагайки, че е много сложно.
Ето един отговор, който е логичен, не е дълъг и трябва да се приеме сериозно !
Бидейки в рая, от тях се е очаквало да консумират без усложнения това, което им е дадено. Но бидейки голи, те не може да не са забелязали известни различия в устройството на физиката си, и след като ги е налегнала скука и рутина, са експериментирали и установили, че голотата може да се употреби по определен начин. Постигнатото е отъждествено с ябълка, сиреч нещо вкусно, което засища определен глад. Който глад обаче води до известни усложнения когато не бъде контролиран, което не е невъзможно, но Дядо е предположил, че ще бъде трудно постижимо. Досега е носил отговорност само за два индивида, но след ябълката те са щели да станат много повече, което означава много голяма отговорност. Затова ги е отпратил и оставил да се оправят сами. И му е отпаднала отговорността.
цитирай
5. asthfghl - yohnny
29.11.2014 08:52
Много интересна символично-метафорична алегория за безотговорността на Брадатия си ми написала в ранни зори! :))
цитирай
6. petkosabevnedelchev - znachi vsichki drugi jivotinki si ...
29.11.2014 08:54
znachi vsichki drugi jivotinki si imat sashtite anatomichni razlichia i sigi izpolzvat po prednaznachenie i Diado si e OK s tova... samo pri horata ne e OK, taka li? mnogo stranen dvoen standart ne mislish li?
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: asthfghl
Категория: Технологии
Прочетен: 4280314
Постинги: 1683
Коментари: 3144
Гласове: 11390
Архив